10 гривень в Україні стали монетою і увійшли в обіг

Источник: ukrnovyny.com
НБУ
10 гривень в Україні стали монетою і увійшли в обіг

Наприкінці 2019 року в Україні ввели в обіг монету 5 гривень, а відсьогодні, 3 червня, в гаманцях українців почнуть з'являтися і металеві 10 гривень. Як очікує Національний банк України (НБУ), нова "десятка" поступово замінить паперові банкноти того ж номіналу.

"Національний банк України від 3 червня 2020 року ввів в обіг монети номіналом 10 гривень. Відсьогодні оборотні 10-гривневі монети є дійсним платіжним засобом на території України. Ними можна вільно розплатитися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках", – повідомила пресслужба НБУ.

Нова "десятка" невелика за розміром: її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 грама. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Але в НБУ стверджують, що через свій дизайн і габарити вона істотно відрізняється від оборотних монет номіналом 1, 2 і 5 гривень.

"Завдяки вилученню з обігу розмінних монет номіналом 1, 2 і 5 копійок покращилася ситуація з розпізнаванням оборотних монет номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень. Адже тепер зникла можливість плутанини цих монет через їх схожість за кольором", – зазначив Віктор Зайвенко.

На реверсі монети номіналом 10 гривень зображений портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть