Автофіксація порушень ПДР по-новому: водіям пропонують "шпигувати" один за одним

Источник: ukrnovyny.com
законы ПДД
Автофіксація порушень ПДР по-новому: водіям пропонують "шпигувати" один за одним

З 1 червня в Україні працює система автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху. Камер поки небагато, всього 45 штук на всю країну, і помічають вони лише перевищення швидкості. Але навіть за такої малої кількості відеокамер порушників багацько: один водій потрапив у Києві в об'єктив камери 10 разів за день! Камер потрібно, за даними МВС, хоча б в 50 разів більше, це лише для покриття всіх найаварійно-небезпечніших місць на дорогах країни. З огляду на високу вартість одного комплекту апаратури (близько 20 тис. доларів), навряд чи в найближчому майбутньому вдасться закупити повний набір камер. Альтернативою і допомогою їм може стати принципово нова розробка, яку можна назвати "автофіксація порушень ПДР в смартфоні". У чому її суть.

Кожен водій – патрульний поліцейський

У розпорядженні сайту "Сьогодні" виявилася презентація розробки стартапу dashcamua, що дозволяє, на думку авторів, забезпечити глобальний контроль за безпекою на дорогах. Для цього кожному водієві (за його бажанням) треба встановити на свій смартфон безкоштовний мобільний додаток, за допомогою якого водій може знімати на відео порушення правил дорожнього руху будь-яким водієм, автомобіль якого потрапляє в об'єктив. Це може бути як зустрічний, так і попутний транспорт.

30 секундні відеоролики, записані за допомогою програми, можуть бути відправлені в поліцію декількома дотиками до екрану смартфона. Поліцейським залишається тільки переглянути відео і, якщо порушення ПДР дійсно було, то оформити винному "листа щастя" зі штрафом. Тобто в ідеалі виходить, що водії самі контролюють один одного.

Автори розробки впевнені, що нововведення має стати серйозним стримуючим фактором для тих, хто не дотримується правил дорожнього руху, нерідко при цьому наражаючи на небезпеку не тільки своє життя, а й життя інших людей. Адже, скажімо, той, хто проїхав перехрестя на червоне світло і не потрапив поліції на очі, може бути звинувачений в порушенні іншим водієм і зрештою оштрафований або позбавлений прав.

Хтось може заперечити: у багатьох і зараз в автомобілях встановлені відеореєстратори, відео з порушеннями небайдужі водії відправляють поліції, викладають в соцмережах, але штрафами нікого не карають.

Основний аргумент правоохоронців – за записом автомобільного відеореєстратора неможливо легітимно визначити час і місце порушення, так як відеореєстратори не сертифіковані. Але, за словами автора розробки Олексія Афоніна, ці проблеми їм вдалося вирішити.

Як це працює

Як розповів Олексій Афонін, щоб користуватися додатком, його треба завантажити і встановити на свій смартфон з Google Play Market. Для коректної роботи краще, щоб смартфон був випущений не пізніше другої половини 2018 року. Смартфон кріпиться в автомобілі таким чином, щоб його камера могла працювати в режимі відеореєстратора.

"Відеоролики записуються циклічно і безперервно, але якщо нічого не сталося, то кожні 30 секунд вони оновлюються, новий запис пишеться поверх старого. Коли водій бачить, що, наприклад, попереду нього хтось проїхав на червоне світло, або не пропустив пішохода, йому досить доторкнутися пальцем до будь-якої точки екрану смартфона. При цьому останні 30 секунд запису з оперативної пам'яті смартфона зберігаються в його постійній пам'яті.

У такий спосіб не забивається пам'ять вашого смартфона і зберігаються тільки необхідні відеоролики. У кожного відео є прив'язка за часом, датою і GPS-координати місця порушення. Після перегляду ролика, на якому видно номер автомобіля, розмітка, знаки, сигнал світлофора тощо, тобто факт порушення доведено, можна переправити відео на сервер патрульної поліції. Наші користувачі за одну поїздку по Києву знімають 7-10 роликів з порушеннями правил дорожнього руху".

А якщо фальсифікація?

Як роз'яснив Олексій Афонін, інформація з мітками дати і геолокації про кожний клік при запису відео зберігається в базі на сервері і відповідає тільки одному певному відео. Щоб його замінити на підроблене, фальсифікаторові необхідно не тільки знову опинитися зі смартфоном на місці порушення, а й повернутися в минуле для збігу з термінами проведення. Очевидно, що останнє технічно неможливе – машину часу ще не винайдено.

Другий рівень захисту – в самому відеофайлі є спеціальні технічні мітки, які підробити складно і коштвно. Так як знімається не фото, а відео, його відкоригувати також складно і дорого. До того ж, "намальована" підробка легко виявляється. Також на сервері фіксується, хто і коли надіслав відео про порушення.

Третій рівень захисту – планується впровадити систему блокчейн, яка не дозволяє відкоригувати або видалити файл. Це в принципі вбиває будь-яку можливість корупції.

Окремо всі ці технології в світі давно випробувані і працюють. Вони надійні та ефективні.

У разі судових розглядів завжди можна перевірити, чи перебував цей смартфон в даному місці і в даний час. Справа в тому, що місцезнаходження мобільного телефону постійно реєструється і відстежується базовими станціями мобільних операторів. Ця інформація зберігається кілька років і повинна бути надана на вимогу слідчих органів або суду.

"Поки створений стартап. Ми хочемо, щоб проєкт був реалізований спочатку саме в Україні. Наша країна може показати безпрецедентне зменшення аварій і жертв на дорогах. Навіть більше розвинені країни з часом перейматимуть досвід української поліції. Але якщо не вийде – доведеться пробувати впровадити проєкт за кордоном. Це нескладно, так як ПДР однакові у всіх країнах", – підсумував Олексій Афонін.

Чому МВС не підтримує

У МВС поки не готові обговорювати питання "автофіксації порушень ПДР в смартфоні". Аргументація міністерства – не сертифіковані обладнання (смартфон), яким водії фіксують момент порушення. Крім того, такий сервіс не передбачений законодавством.

Але за законом сертифікують прилади для вимірювання, наприклад, швидкості, ступеня тонування скла. В даному випадку нічого не вимірюється, просто записується картинка. Тому спеціальна сертифікація не потрібна, впевнені розробники. А сам смартфон вже сертифікований його виробниками і дозволений для використання. Законодавство завжди можна доповнити, якщо це допоможе знизити аварійність і високу смертність на дорогах, кажуть автори розробки.

Експерти: за і проти

Думки експертів розділилися діаметрально: одні підтримують "автофіксації порушень ПДР в смартфоні", інші впевнені, що це проєкт, який не працюватиме.

"Така ініціативна розробка стала б серйозною підмогою в боротьбі з аварійністю і смертністю на дорогах, – впевнений Володимир Караваєв. – За 5 місяців цього року смертність на дорогах зросла на 14,3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Загинуло 1209 людей, це більше, ніж померло від коронавірусу. Треба дати водіям право самим захищати себе від лихачів на дорогах. Упевнений: охочих покарати штрафом потенційних вбивць за кермом буде досить. Згодом, коли така програма з'явиться в кожній машині, це стане серйозним стримуючим фактором від порушення ПДР".

Адвокат Вадим Володарський, який спеціалізується на захисті прав водіїв, вважає розробку нелегітимною. За його словами, в даному випадку неможливо достовірно визначити, хто був за кермом у момент порушення. Можна лише з'ясувати ПІБ власника машини.

"У 2010 році норму про притягнення до відповідальності власника автомобіля визнав не відповідною Конституції Конституційний Суд. Це рішення залишається чинними. Не можна притягати до відповідальності того, хто не робив нічого, тільки тому, що йому належить якесь майно, в тому числі автомобіль", – аргументує Вадим Володарський.

Нарешті, економіст і водій зі стажем Олег Пендзин впевнений, що на добровільних засадах ця ідея не працюватиме.

"Якби установка цієї програми була обов'язковою, і її наявність поліція перевіряла б разом з правами, техпаспортом і страховкою, то це мало б сенс, – аналізує Олег Пендзин. – А "відеофіксація в смартфоні" у 10-15% водіїв на зниження аварійності вплине мало".

Водії не готові "стукати"

Ми опитали водіїв, чи готові вони для забезпечення безпеки руху на дорогах встановити у себе "відеофіксацію в смартфоні". Більшість висловилися проти, хоча запропоноване нововведення схвалили майже всі.

"Є таке розуміння як водійська солідарність, український менталітет, що відрізняється від європейського: не звикли ми "стукати" на сусіда. Адже сьогодні ти когось здаси поліції, а завтра сам потрапиш. Для багатьох спокійніше залишити все як є", – каже київський водій Сергій Хорошков (31 рік, 11 років водійського стажу, автомобіль BMW).

Проти нововведення, але з інших причин, і мешканка Чернігова Маргарита Ткаченко (29 років, 8 років стажу, автомобіль Nissan).

"Я категорично проти введення такої системи, – відповіла Ткаченко. – Уже зараз фотофіксація порушень ПДР дає збої. "Листи щастя" приходять водіям, які нічого не порушували. Тим більше, недавній скандал з витоком персональних даних українців в Telegramпоказав, що будь-яку систему можна зламати. Не кажучи вже про те, що ми повернемося в часи "совка", коли процвітали доноси".

Але інші водії бачать раціональне зерно в пропонованому нововведенні.

"Хороша ідея, я за! Поставлю собі таку програму, якщо їй нададуть чинності. "бєспрєдельщики" за кермом дорогих і добре захищених на випадок ДТП машин вже становлять серйозну небезпеку на дорогах. Але потрібно, щоб таких, як я, було багато. На жаль, у нас більшість людей живуть за принципом: "моя хата з краю, нехай поліція займається порушниками", тому ідея "не злетить", – поділився своєю думкою киянин Павло Олексюк (45 років, 3 роки за кермом, автомобіль Honda).

А житель села Яблунівка на Черкащині Кузьма Цікавий (59 років, 30 років за кермом, автомобіль Lada 4х4) упевнений: щоб система почала працювати, треба водіїв зацікавити матеріально.

"Кожен, хто кермує, не безгрішний. Можна випадково порушити, тебе хтось сфотографує і "потрапиш" на штраф. А якщо здати поліції десяток молодців, хоча б на оплату свого штрафу заробиш. Ідея потрібна, треба її "пробивати", але це довгий процес", – міркує Цікавий.

Нарешті, житель Харкова Володимир Федоров (44 роки, водійський стаж 15 років, автомобіль Daewoo Lanos) упевнений, що нововведення навряд чи стане всеукраїнським.

"Ідея може прижитися в мегаполісах, де вулиці переповнені автомобілями, і водії часто не дотримуються правил. А в провінції транспорту трохи, тому там вона мало корисна", – говорить Федоров.

Висновки

Як бачимо, проблем з реалізацією нововведення досить. І не остання з них – пасивність і песимізм водіїв. Хоча, здавалося б, вони повинні бути зацікавлені в цьому найбільше за всіх. Адже безпека на дорогах коштує значно дорожче, ніж зайвий штраф, який комусь, можливо, доведеться сплатити після впровадження "відеофіксації в смартфоні".

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть