"Невизначеність нервує": ціни на АЗС обвалилися, але скоро можуть піти вгору

Источник: ukrnovyny.com
АЗС цены
"Невизначеність нервує": ціни на АЗС обвалилися, але скоро можуть піти вгору

На паливному ринку України вже місяць стабільні ціни на бензин, а ось до автогазу, що постійно дешевшаєза останній тиждень додалося й дизпаливо, ціни на яке в окремих областях знизилися і доволі суттєво – на 20-25 коп./л.

Які тренди очікувати на прийдешньому тижні, що буде з цінами на бензин, розповіли наші експерти: директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн і замдиректора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Що змінилося за тиждень

Оскільки курс долара на міжбанківському ринку був практично стабільний, то індикативна ціна на паливо в $ 1,1 за літр бензину А-95, досягнута внаслідок домовленостей президента Володимира Зеленського і найбільших трейдерів, перевищена не була.

Нагадаємо, у нас імпортується близько 50% бензину і близько 80% дизпалива, тому його вартість залежить від курc долара: підвищення курсу на 10 копійок через 2-3 тижні арифметично піднімає ціну в роздробі на 7-8 коп./л, але трейдери не завжди змінюють цінники. Головна причина цього – жорстка конкуренція на ринку нафтопродуктів.

Читайте також: Ціни на автогаз в Україні котяться вниз

За теперішнього курсу продажу долара на міжбанку (в понеділок було 24,45 грн/$) і поточної середньої ціни літра палива бензин А-95 коштує 1,08 $/л, ДП – 1,06 $/л.

Водночас різниця в ціні між найвищими і найнижчими цінами, залежно від регіону, не змінилася по бензину, але зменшилася по дизпаливу і зросла по автогазу.

За А-92 діапазон цін склав 7,2% (1,79 грн/л), по А-95 – 6%, (1,58 грн/л), по дизелю 5,3%, було 5,4% (1,34 грн/л, мінус 6 коп./л), по автогазу 14,1%, було 13,2% (1,54 грн/л, плюс 3 коп./л).

Ціни на А-92

Середня ціна по Україні – 25,49 грн/л (здешевлення за 7 днів -1 коп./л), найвища – на Луганщині – 26,56 грн/л (не змінилася), найнижча – на Сумщині – 24,76 грн/л (не змінилася).

У Києві вартість бензину А-92 – 25,84 грн/л (-5 коп./л).

Ціни на А-95

Середня ціна по Україні – 26,51 грн/л (здешевлення -1 коп./л), найвища – на Луганщині – 27,43 грн/л (не змінилася), найнижча – на Сумщині – 25,85 грн/л (не змінилася).

У Києві вартість бензину А-95 27,49 грн/л (-7 коп./л).

Ціни на ДП

Середня ціна по Україні – 25,94 грн/л (здешевлення -14 коп./л), найвища – на Луганщині – 26,66 грн/л (здешевлення -26 коп./л), найнижча – на Харківщині – 25,32 грн/л (здешевлення -18 коп./л). А ось на Донеччині дизпаливо, навпаки, подорожчало відразу на 58 коп./л, або до 26,05 грн/л.

У Києві вартість дизпалива 26,73 грн/л (-26 коп /л).

Ціни на LPG

Середня ціна по Україні – 11,60 грн/л (здешевлення -42 коп./л), найвища – на Одещині – 12,43 грн/л (здешевлення -50 коп./л), найнижча – на Житомирщині – 10,89 грн/л (здешевлення -53 коп./л).

У Києві вартість газу – 12,52 грн/л (-64 коп./л).

Аналіз ситуації на ринку

Експерти відзначають, що стабільність на ринку роздрібних продажів бензину протягом тижня збереглася, а от до автогазу, що дешевшає вже місяць, додалося також зниження цін на дизельне паливо. Середня ціна ДП вперше в цьому році опустилася нижче 26 грн/л, а газ вперше поточного року подешевшав нижче 11 грн/л, але тільки на Житомирщині.

Заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев говорить, що на ринку бензинів зараз паритет між попитом і пропозицією, а оптові ціни на них практично стабільні, тому і в роздробі вони теж не змінюються. А ось з ДП ситуація інша – на ринку утворився профіцит палива через зниження попиту у січні та лютому.

"Держслужба статистики зафіксувала тільки загальне зниження попиту на дизпаливо, проте оскільки у нас основні споживачі "дизелі" – це залізна дорога й армія, то логічно припустити, що саме вони недобрали звичайних обсягів, що й призвело до падіння цін. Ще краще для споживачів становище з автогазом – його багато, в опті ціни падають, тому таке велике зниження цін на тлі високої конкуренції, зокрема також з нелегальними заправками", – аналізує Рябцев.

Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн уточнив, що дизельне паливо подешевшало насамперед завдяки найбільшим торговим мережам, які опустили ціну в роздробі на 25-30 коп./л і більше. Невеликі мережі поки не поспішають.

Що може змінитися за тиждень

Прогнози експертів різняться: так, Геннадій Рябцев упевнений, що стабільність цін на бензин на прийдешньому тижні збережеться, дизпаливо може ще просісти на 25-30 коп./л завдяки невеликим мережам автозаправок (до 25,65-25,7 грн/л), на стільки ж ймовірне падіння ціни на скраплений газ (до 11,30 грн/л).

"Але по газу нижньої межі вартості практично досягнуто, тому його ціни в роздробі до кінця тижня стабілізуються", – зазначив Рябцев.

Сергій Куюн також підтверджує, що роздрібні ціни на бензини навряд чи зміняться протягом тижня, скраплений газ ще може подешевшати на 20-30 коп./л, а от зниження цін на дизпаливо може сповільнитися і навіть зупинитися з трьох причин.

Перша – у січні наші великі оптовики не обрали законтрактовані обсяги і тепер добирають їх за вищою ціною, ніж теперішня, лютнева ціна. Друга причина – досі не підписані остаточні домовленості про постачання нафти з РФ до Білорусі, яка забезпечує третину українського ринку дизпалива. Це загрожує зниженню постачань саме тоді, коли навесні у аграріїв зросте попит на дизель. А альтернативні постачання морем можуть виявитися дорожчими за білоруські. І третя причина – не пізніш 21 лютого Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Мінекономрозвитку, торгівлі та сільського господарства мусять ухвалити рішення за скаргою від найбільших українських виробників нафтопродуктів про введення загороджувальних мит 8,46% від вартості на російське дизпаливо.

"Може бути три варіанти: в задоволенні скарги відмовлять, відкриють виробництво і почнуть розслідування, нарешті, одночасно з розслідуванням введуть превентивні мита. Така невизначеність нервує учасників ринку. Тому не виключаю, що в середньостроковій перспективі дизельне паливо знову почне дорожчати, – зазначив Сергій Куюн. – Та протягом тижня його вартість в роздробі може не змінитися, або здешевлення виявиться точковим".

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть