Нові податки і контроль: як влада буде рахувати доходи українців

Источник: ukrnovyny.com
Нові податки і контроль: як влада буде рахувати доходи українців

Верховна Рада України вже втретє забракувала Програму діяльності уряду. І у проваленому документі був пункт, під який Кабмін вже готує законопроєкт. Він стосується всіх українців. Йдеться про обов'язкове декларування доходів. Уряд вважає, що кожен повинен відзвітувати про все, чим володіє – про квартиру, дачу, машину, коштовності, депозити... Це називається "нульовим" або "одноразовим" декларуванням, або ж "амністією капіталу".

Все це робиться, щоб податківці могли контролювати, чи чесно заробляє громадянин. Здавалося б, справедливо. Але у документі є кілька сумнівних нюансів. Наприклад, кожному пропонують заплатити 5% податку на майно, 9% – на активи і гроші за кордоном, 2,5% – за інвестиції в ОВДП ... Однак ми всі й так платники податків: отримали зарплату – віддали з неї державі, побудували будинок – заплатили за нього і за землю, купили машину – те ж саме. А тепер виходить, що потрібно заплатити за все ще раз? Новини "Сьогодні" вирішили розібратися у питанні.

Нульове декларування – це звіт перед податковою про всі доходи і нажите майно, придбане за десятки років, у незалежній Україні та ще за часів СРСР. Йдеться про нерухомість, автомобілі, валютні та гривневі заощадження. А головне – джерела доходу, які ви не можете підтвердити документами.

Оскільки встановити відповідність витрат доходам – справа вкрай клопітка, українцям пропонують самим вирішити, що потрібно оподаткувати. Заплатити податки на таке майно можна буде за пільговою ставкою. Також передбачається звільнення від відповідальності за ухилення від податків у минулому.

Фінансовий аналітик Анатолій Амелін підтримує проведення нульового декларування. За його словами, зараз в Україні в обігу занадто багато тіньових коштів, а ця норма дасть можливість їх легалізувати.

"Нульове декларування – це один з етапів посилення фіскального контролю. І це хороша можливість уникнути відповідальності в майбутньому, щоб не приходили до вас з претензіями, з накладенням штрафів, вилученням активів і т.д. У нас буде більше довіри друг до одного, більше довіри до держави, і найголовніше – у держави до нас. Тому посилення вимог негативно не позначиться на українцях "- вважає Амелін.

Однак, посилення податкового контролю ще ніколи не робило життя простішим. Чого варте тільки грамотно заповнити декларацію! За політиків це, здебільшого, роблять юристи або бухгалтери. Ще одна заковика: з кожного зазначеного в такий нульовий декларації об'єкта – будинку, земельної ділянки або великої суми – потрібно буде сплатити податок.

Один з авторів ініціативи, глава профільного парламентського комітету Данило Гетманцев наголошує: легальні доходи декларувати не потрібно. Тобто, в нульову декларацію не варто вносити зарплату, спадщину або майно, куплене за трудові доходи.

"Амністують ті доходи, які людина отримувала, ухиляючись від сплати податків, не сплачуючи з них податки. І саме такі доходи особа, якщо хоче, виводить на світ божий, подаючи декларацію в ДПС. Подає декларацію, платить відсоток і вже цими грошима може користуватися без будь-яких обмежень. Маючи повністю білий фінансовий слід ", – пояснив Гетманцев.

Але як довести, що заощадження, які накопичувалися роками, легальні? А раптом роботодавець платив зарплату в конверті? Або будинок ви побудували за гроші від родичів-заробітчан? Або не зберегли документів про сплату податків з доходів 30-річної давності? І чому взагалі потрібно комусь щось доводити, коли у нас діє презумпція невинуватості: людину не можна звинуватити авансом, спочатку провину потрібно довести.

Економіст Олег Пендзин вважає, що якщо законопроєкт буде ухвалений, він може вдарити по рядових українцях.

"Це буде стосуватися всього майна, яке буде декларувати фізособа. Якщо у вас немає підтвердження звідки ви взяли ту чи іншу квартиру, земельну ділянку, якщо немає підтвердження, звідки у вас з'явилися гроші, валютні цінності, ви повинні їх оподаткувати. Вся нерухомість перебуває в державних реєстрах, тобто, формально, вона є законною. На якій підставі людина, легально володіє майном, має платити ще якісь податки з цього приводу?" – каже Пендзин.

Те ж можна сказати про гроші на депозитах. І як податківці збираються визначати, "білі" заощадження, якщо ті були зароблені в 90-ті? Машини часу немає, терміни давності для проведення перевірок минули ... Ініціатор законопроєкту відповідає так.

"Людина сама повинна розуміти, законні або не законні ці гроші, платила вона податки чи ні. Розумієте, податкова амністія має кілька цілей, і головна мета – ми даємо суспільству можливість підвести риску під своїм темним фінансовим минулим", – говорить Гетманцев.

Зрештою, що буде, якщо не скористатися можливістю і проігнорувати нульове декларування? Фінансовий аналітик Олександр Паращій вважає, що слідом за цим держава посилить контроль за витратами українців.

"У людей могло накопичитися дуже багато коштів, які вони тримають "під матрацами". І фактично, якщо буде запроваджений жорсткий фінансовий контроль, їм буде дуже важко витрачати ці кошти. Як тільки вони почнуть витрачати, до них прийдуть контролюючі органи. Уже працюють певні правила моніторингу- банк буде боятися взяти ці гроші на депозит", – пояснює аналітик.

Чи справді банки бояться брати великі готівкові суми без пояснень їх походження, новини "Сьогодні" вирішили перевірити самостійно, адже думки експертів розходилися. Спочатку попрямували до одніє з фінустанов під виглядом клієнта, який хоче покласти на депозит 70 тисяч гривень. В цьому випадку в банку відповіли, що проблем не буде. А ось якщо зробити схожий внесок в доларах – вже потрібно буде пройти перевірку. В іншому банку ми запитали про внесення на рахунок суми в 550 тисяч гривень, і у нас вже зажадали джерело підтвердження засобів. Але запропонували й альтернативний варіант: "При перерахуванні суми понад 400 тисяч гривень потрібне джерело підтвердження коштів. Може бути, зарплатна виписка або продаж чогось ... Можете, якщо немає такого документа, відправити до 400 тисяч, а на наступний день – наступну операцію зробити. Тобто, в день без документів ви можете відправити до 400 тисяч. Або ж, наприклад, може бути, хтось із сім'ї може оплатити від вашого імені", – розповіли в банку.

Та й при покупці квартири і на первинному, і на вторинному ринку відсутність підтверджуючих документів не стане перешкодою.

"Деякі приватні банки роблять фіктивні виписки з рахунків. Мовляв, у мене був рахунок, встиг зняти суму, ось і походження грошей. Якщо це інвестиція, тоді це йде через без готівкові розрахунки. У забудовника свій банк, він говорить: "Ти інвестуєш, ось відразу йди плати, тут банк у мене, через дорогу". А щодо походження грошей вони кажуть, що їм це не потрібне, найголовніше – заплатити гроші. Ще в деяких випадках у забудовників прямо на місці приносиш чемоданчик грошей, підписуються договори і все", – розповідає експерт з нерухомості Володимир Романов.

Звичайно, якщо нульове декларування запровадять, слідом за цим можуть посилити і фінансовий моніторинг. Тоді робити цінні придбання стане складніше. Але, знову-таки, заможні люди знайдуть лазівки.

Водночас, ця норма стане справжнім подарунком для бізнесменів, які мають мільйони доларів сумнівного походження. Вони зможуть їх легко очистити з дійсно вигідним податком – лише 2,5%, якщо вкладуться в облігації внутрішньої державної позики. Проти 18% ПДФО, який платять з доходів звичайні українці.

Законопроєкт ще знаходиться в процесі обговорення. Погоджують розмір податкової ставки і суми, з яких почнуть моніторити походження заощаджень. Це може бути 400 тисяч гривень, а може – 1,5 мільйона. Варіанти озвучували різні. Найближчим часом ми їх побачимо, адже зміни до Податкового кодексу планують внести вже в вересні.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть