New York Times: лікарі досі поняття не мають, як лікувати COVID-19

Источник: ukrnovyny.com
New York Times: лікарі досі поняття не мають, як лікувати COVID-19

Сьогодні Джефф Сідел живий. Він один з мільйонів людей, які одужали після COVID-19. Але якщо запитати його вдячну сім'ю чи навіть його лікарів про те, що врятувало йому життя, відповідь прозвучить похмуро.

"Ми не знаємо і, насправді лікарі теж", - каже його дружина Мерілу.

Після семи місяців пандемії лікарі на передовій у багатьох випадках стали експертами з лікування COVID-19. Але вони експерти, яким бракує головного і найбільш фундаментального інструменту в медицині - твердих доказів, на які вони могли б спиратися, приймаючи рішення. Про це пише New York Times.

Коли коронавірус з'явився в США в кінці січня, панували великі надії на швидкий прогрес. Всі думали, що вчені знайдуть спосіб лікувати людей з COVID-19 і розроблять вакцину, щоб зупинити його поширення. Сьогодні ж гонка вакцин досі триває. А відповіді на питання про те, як лікувати COVID-19, досі розмиті. Ефективність лише кількох препаратів була підтверджена доказами. А крім того існує величезна і хаотична купа інформації про те, що і від чого насправді допомагає.

 Терапевтичні режими в різних лікарнях різні. І більша частина методів лікування COVID-19 базується на здогадках.

"Під час пандемії було так багато викликів. І, гадаю, в перший час люди не розуміли насправді, наскільки важливо почати широкі клінічні дослідження методів лікування. Ми так сильно зосередилися на вакцинах і надіях, що вони спрацюють. Ми не приділяли уваги випробуванням ліків й інших методів терапії", - сказав професор медицини Медичної школи Стенфордського університету Кевін Шулмен.

Джефф Сідел серед низки препаратів приймав також ліки від малярії під назвою гідроксихлорокін. Тепер його відкинули, тому що велике клінічне дослідження у Великій Британії виявило, що він не працює.

Національний інститут здоров'я США готується до запуску великого дослідження, яке формально перевірить різні дози розріджувачів крові. Ці препарати широко використовують для запобігання утворення кров'яних тромбів у хворих на COVID-19.

Кров'яну плазму людей, які вже одужали, на даний момент використали для лікування більше 60 тисяч пацієнтів з коронавірусом. Але досі немає точних доказів, які б підтвердили, що цей метод працює.

"Дуже шкода, що в нас немає таких даних, які б нам хотілося мати. Це підкреслює те, про що я говорю вже певний час: про важливість контрольованих випадкових випробувань із застосуванням плацебо. Тому що якби це було зроблено, у нас би були всі потрібні відповіді зараз. Більше того, вони були б у нас вже давно", - сказав директор Національного інституту алергії й інфекційних захворювань США доктор ентоні Фаучі.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть