Справа щодо катастрофи Боїнга МН17: Що нового показав черговий етап судових слухань у Нідерландах

Источник: ukrnovyny.com
МН17 Боїнг
Справа щодо катастрофи Боїнга МН17: Що нового показав черговий етап судових слухань у Нідерландах

Суд тягнеться довго, попереду ще кілька етапів.

Судові слухання у справі про збитий шість років тому над Донеччиною Боїнг МН17 тривають другий рік. Раз на кілька місяців проходить етап слухань, але остаточне рішення  щоразу відкладається. Минає ще деякий час і судовий розгляд поновлюється, але знову немає чітких рішень, тож крапку у питанні "хто насправді точно винен у трагедії" поставити неможливо.

Вчора, 28 вересня, у Нідерландах пройшов черговий етап судових засідань у справі збитого літака МН17, але знову жодної конкретики та чітких рішень і знову перерва.

Далі розповідаємо детальніше про питання, що були розглянуті у судовій залі, та нові заяви свідків і обвинувачених.  

Суд у справі МН17: історія засідань

У 2014 році літак "Боїнг" авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" рейсу МН17 був збитий над Донецькою областю із зенітного ракетного комплексу "Бук". Практично одразу – через світовий розголос трагедії – справу почали розслідувати незалежні європейські слідчі. Слідство було тривалим і достатньо результативним.

Зрештою, у листопаді 2019 року стало відомо, що після досудового розслідування нарешті починаються судові слухання у справі про збитий Боїнг. Тоді ж в Окружному Гаазькому суді повідомили попередній графік судових слухань тривалістю 25 тижнів: 9-13 березня 2020 року; 23-27 березня 2020 року; 8 червня – 3 липня 2020 року; 31 серпня – 13 листопада 2020 року; 1 лютого – 26 березня 2021 року.

За підсумками першого етапу (у березні-2020) слухань стало відомо, що, за версією обвинувачення, лайнер був збитий представниками ополчення з "Бука", який знаходився біля населеного пункту Первомайське. Також в рамках слухання були озвучені імена обвинувачуваних: громадяни Росії Ігор Стрєлков (Гіркін, позивний "Стрілок"), Сергій Дубінський (позивний "Хмурий"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза") та громадянин України Леонід Харченко (позивний "Крот"). Тоді ж прокуратура Нідерландів висунула їм обвинувачення і викликала їх для проведення слідчих дій, але ніхто з обвинувачуваних до суду не прийшов. До речі, захист є лише у Пулатова. Стрєлков і Дубінський заявили, що відмовляються свідчити у суді.

Також на березневому слуханні стало відомо, що частина родичів загиблих у катастрофі MH17 вимагатиме фінансової компенсації. За словами головуючого судді Хендріка Стейнхаюса, до суду надійшли 84 заяви з вимогою грошової компенсації.

Нідерландська прокуратура зазначила, що десяткам свідків загрожує серйозна небезпека з боку російських спецслужб. Імена свідків зберігають у таємниці, бо більшість з них заявили, що бояться помсти та навіть вбивства. Слідчі з’ясували, що погрози надходять від збройних формувань на сході України та від секретної служби у Росії.

До того ж тоді стало зрозуміло, що захист обвинувачення намагатиметься затягнути розгляд справи. Зокрема, адвокати Олега Пулатова попросили час для того, аби підготуватися до повноцінної участі у процесі та вивчити досьє на 36 000 сторінок справи.  

Після другого етапу слухань (у червні-2020) з’явилася нова інформація – нідерландські адвокати обвинувачуваного Олега Пулатова заявили, що слідчим варто розслідувати й інші версії, окрім тієї, що MH17 було збито з поля на сході України з ракети "Бук".

Проте прокуратура Нідерландів представила запис телефонних розмов, які доводять, що лайнер було збито "Буком", про якого казали підозрювані. Також прокурор Нідерландів Тейс Бергер заявив на суді, що у тілах членів екіпажу збитого Boeing МН17 на сході України були знайдені уламки. Один з них був у формі "метелика" від російської ракети "Бук".

До того ж стало відомо, що 76 родичів загиблих внаслідок падіння МН17 хочуть виступити у суді. Ще 127 родичів мають намір подати письмову заяву про шкоду, завдану жертвам, а 316 родичів вказали, що хочуть подати заяву на отримання фінансової компенсації. 

Важливі результати слухання 28 вересня

Усі слухання проходили за графіком, і зараз ми маємо третій етап (з серпня-2020), в рамках якого з’явилися нові подробиці справи. Під час засідання 28 вересня стало відомо, що один з фігурантів справи про авіакатастрофу МН17 Олег Пулатов заявив, що готовий виступати у суді. За словами його адвоката Сабіни тен Дуссхате, захисники вперше змогли потрапити у Росію та особисто поговорити зі своїм клієнтом.

"У Росії ми спілкувалися з нашим клієнтом і отримали багато додаткової інформації. Наш клієнт сказав нам, що не був залучений ані до того, щоб віддавати наказ транспортувати і охороняти "Бук", ані до того, щоб стріляти у МН17. Він не був причетний до цього і не знає особисто, як і чому був збитий МН17. Він не знає, що відбулося насправді", - заявила адвокат.

Проте, як зазначив Пулатов, він бачив літак і визнає, що брав участь у бойових діях на території України. Саме з цього приводу він і готовий виступати у суді. Правда, самі адвокати кажуть, що виступають проти цього і відмовляють Пулатова з’являтися у суді. Мовляв, його фото широко відоме, тому виступ у суді може бути небезпечним, бо на його арешт є міжнародний запит.  

До того ж адвокат попросила суд надати більше часу, щоб з’ясувати причетність Пулатова до падіння літака МН17. Йдеться про один місяць – для відправлення запитів на додаткове розслідування.

Так і сталося – наприкінці засідання стало відомо, що суд оголосив перерву до 3 листопада. У суді заявили, що призупинили слухання до наступного блоку для того, щоб захист Олега Пулатова зміг надати запит щодо додаткового розслідування.  

До речі, це не перше клопотання Пулатова та його захисту щодо відстрочки розгляду справи. Адвокати росіянина неодноразово подавали клопотання з вимогою розгляду альтернативних версій падіння малайзійського літака.

 Пасажирський Boeing 777, що виконував рейс з Амстердама у Куала-Лумпур, був збитий над Україною. Загинули всі 298 осіб, що були на борту. Судовий процес у справі МН17, що почався у березні 2020 року, обіцяє бути довгим – навіть зараз він все ще знаходиться на попередній стадії.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть