Кулеба: як міністр я ніколи не погоджуся на прямий діалог Києва з "представниками Донецька і Луганська"

Источник: ukrnovyny.com
Кулеба: як міністр я ніколи не погоджуся на прямий діалог Києва з "представниками Донецька і Луганська"

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що ще невідомо, якою буде остаточна версія Консультативної ради у складі політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це глава МЗС сказав під час онлайн-дискусії аналітичного центру "Атлантична Рада" (США) щодо відсічі російській агресії, перспектив переговорів у Мінську та мирного врегулювання на сході України.

Він сказав, що ідея створення Консультативної ради стала відома через кілька днів після його призначення на посаду глави МЗС. "Я не був біля витоків цієї ідеї, цієї ініціативи. Я мав прийняти її як реальність", - сказав Кулеба.

Також він сказав, що Україна наполягатиме на збереженні поточної конфігурації Тристоронньої контактної групи, яка складається з трьох сторін - Росії, України та ОБСЄ. "Усе інше - це питання для внутрішнього структурування, але в рамках контактної групи ми не шукаємо, ми не прагнемо прямого діалогу з Донецьком і Луганськом. Однак, ми повинні взаємодіяти і говорити з ними лише щодо конкретного комплексу питань, аби втілити певні пункти Мінських угод", - наголосив Кулеба.

"Ідея Консультативної ради полягає у тому, що ми не взаємодіємо з представниками так званих "Донецької і Луганської народних республік", але ми робимо так, щоб наші громади говорили і взаємодіяли одна з одною", - сказав Кулеба.

При цьому міністр висловив думку, що будь-які зміни, які відбуваються щодо мінських переговорів, сприймаються суспільством з тривогою, оскільки рівень довіри зводиться до нуля. "З цієї причини будь-які зміни, або будь-яка спроба оновити процес дещо інакшим чином, сприймається з тривогою", - сказав Кулеба.

Водночас міністр сказав, що треба бути креативними і шукати рішення, котрі не будуть доводити процес до замороження у Мінському форматі. "Ми не можемо призупинити ситуацію. Якщо ми дозволимо це - ми втратимо час. І буде надзвичайно важко "перезарядити батарейки" після того, коли вони будуть недієвими", - сказав Кулеба.

Він сказав, що треба шукати рішення, і саме про таке зобов'язання було оголошено президентом Володимиром Зеленським. "Що він хоче закінчити війну. Він готовий зробити кроки вперед, але ці кроки не приведуть до перетину "червоних ліній" України. І це також, що має сприйматися як саме собою зрозуміле", - сказав міністр.

За його словами, питання Консультативної ради у Мінську після 11 березня не обговорювалося, і нічого з того часу не змінилося. "Ніхто не знає, якою буде остаточна версія Консультативної ради, якщо будь-яка буде зрештою після усіх раундів переговорів", - сказав Кулеба.

Також він висловив особисту позицію, що не підтримує проведення переговорів з підконтрольними Росії бойовиками. "Я ніколи не погоджуся як міністр на прямий діалог між українськими посадовцями і так званими "представниками" Донецька і Луганська. Усе інше - це простір для мистецтва дипломатії. Але є конкретні "червоні лінії", які я не перейду як міністр закордонних справ або громадянин України, і ця одна з них", - сказав Кулеба.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть