Новий законопроект про е-декларування: У НАЗК знову незадоволені

Источник: ukrnovyny.com
Новий законопроект про е-декларування: У НАЗК знову незадоволені

Законопроект правоохоронного комітету Верховної Ради пропонує "санаторні" умови для корупціонерів.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК).

Вчора, 3 грудня, Комітет із питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України розглянув низку законопроектів, запропонованих у парламенті. У результаті розгляду було вирішено подати новий законопроект (4460-д).

"НАЗК зазначає, що цей законопроект так само не передбачає позбавлення волі ані за умисне декларування недостовірної інформації, ані за умисне неподання декларації. Щоправда, особи, які умисно зазначать недостовірних відомостей аж на 4000 неоподатковуваних мінімумів (а це — 8,4 млн грн) можуть отримати покарання у вигляді обмеженням (але не позбавлення) волі на строк до 2 років", - йдеться у повідомленні.

Тобто, як наголосили у НАЗК, максимальне покарання — перебування корупціонера у виправному центрі, де він зможе вільно користуватися засобами зв’язку (телефоном, інтернетом) та залишати центр за дозволом його керівництва. Також через 6 місяців може бути розглянута можливість щодо взяття цієї особи на реєстрацію — їй більше не потрібно буде перебувати в центрі, а лише час від часу приходити до нього.

"Корупціонер може умисно приховати інформацію про картину Пабло Пікассо або найдорожчу яхту у світі та отримати за це максимум два роки "санаторних умов". Впевнений, що така пропозиція Комітету не відповідає запиту українського суспільства", — зазначає голова НАЗК Олександр Новіков.

Наголошується, що НАЗК продовжує дотримуватися єдиної позиції: за умисне зазначення недостовірних відомостей на більш ніж 1 млн грн має передбачатися позбавлення волі.

Серед законопроектів, які можуть стати основою для вирішення питання, НАЗК підтримує такі:

  • № 4434, ініційований президентом України Володимиром Зеленським;

  • № 4304, зареєстрований за ініціативи Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та ще 124 депутатами (передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі до 2 років за умисне декларування недостовірних відомостей на понад 250 прожиткових мінімумів (525,5 тис. грн) та умисне неподання декларації. Для реалізації цієї ініціативи під час доопрацювання проекту стаття Кримінального кодексу, яка встановлює таку відповідальність, мала отримати інший номер, ніж та, яка була скасована);

  • № 4310–1, ініційований народними депутатами України Сергієм Іонушасом, Денисом Монастирським та Андрієм Костіним;

  • № 4310, поданий народною депутаткою Іриною Геращенко та іншими представниками фракції "Європейська Солідарність".

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть