Пристайко розповів, які питання підніматиме Зеленський на наступному "нормандському саміті"

Источник: ukrnovyny.com
Пристайко розповів, які питання підніматиме Зеленський на наступному "нормандському саміті"

Президент України Володимир Зеленський на наступній зустрічі лідерів країн "нормандського формату" порушуватиме питання щодо етапів передачі Україні контролю над окупованою Росією ділянкою українсько-російського кордону на Донбасі.

Про це міністр закордонних справ України Вадим Пристайко сказав в програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Він нагадав, що наступна зустріч лідерів "нормандської четвірки" планується орієнтовно на квітень, на якій буде обговорюватися широке коло питань.

"Останній раз вдалось погодити сім основних позицій. Серед яких не знайшлося місця питанню кордону", - заявив Пристайко.

"Але саме так ставить питання президент Зеленський, і щонайменше, першим кроком, який ми пропонували зробити Російській Федерації, це створити спеціальну робочу групу, яка б зайнялася цим питанням (кордону)", - заявив глава МЗС.

За його словами, ця робоча група має визначити, яким чином відбувається передача кордону Україні під повний контроль, і скільки потрібно зусиль і етапів для цього.

"Станом на сьогодні, така група ще не створена, і саме тому президент Зеленський, як і минулий раз, буде наполягати, щоби це питання було розглянуте, і залишилось серед пріоритетних", - заявив Пристайко.

У цьому зв'язку він підкреслив, що "з українського боку український кордон мають контролювати українські прикордонники".

"Це принципова позиція, яку ми маємо досягти", - підкреслив глава МЗС.

Також він сказав, що в перших Мінських угодах ще в 2014 році було записано, що вздовж українсько-російського кордону створюється коридор безпеки під контролем ОБСЄ. "На превеликий жаль, більшість забули про те, що була досягнута така домовленість, і у цьому контексті не просувається розвиток наших переговорів", - зазначив Пристайко.

Також міністр сказав, що як і раніше на порядку денному є питання припинення вогню, ще одним із пріоритетних питань - це обмін утримуваними особами, і допуск Міжнародного комітету Червоного Хреста на окуповану територію.

Пристайко сказав, що усі ці питання будуть знову порушуватися на наступній Нормандській зустрічі.

Також глава МЗС додав, що з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом було домовлено, що перед зустріччю лідерів необхідно буде вивчити прогрес щодо ситуації на Донбасі.

"Ми домовились з німецьким міністром Маасом, що ми обов'язково знайдемо час для того, щоби подивившись на той прогрес, який буде досягнуто, провести зустріч на тому етапі, коли наші експерти напрацюють достатньо підстав. Після цього ми зможемо передати лідерам (пропозиції) щодо наступних кроків", - сказав Пристайко в контексті проведення зустрічі лідерів Нормандської четвірки у квітні.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть