Угорщина збереже вето щодо вступу України в НАТО: з'явилася реакція Києва

Источник: ukrnovyny.com
НАТО Венгрия
Угорщина збереже вето щодо вступу України в НАТО: з'явилася реакція Києва

Незважаючи на те, що Україна і Угорщина вперше за сім років заговорили про співпрацю, Будапешт все одно продовжить блокувати євроатлантичні прагнення України.

Про це заявив посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто.

Він сказав, що його країна і далі буде зберігати вето щодо засідань комісії Україна-НАТО на рівні міністрів, поки Україна не змінить свою політику в забезпеченні прав меншин.

"Зрозуміло, Угорщина не рада цьому вето комісії Україна-НАТО на міністерському рівні. Але поки ми не побачимо якогось прогресу з української сторони, ми повинні зберігати його... Ми хотіли зробити дуже серйозний сигнал, що щось не так з правами меншин в Україні й Україна повинна повернутися до політики, яку вона вела до прийняття закону "Про освіту", закону "Про вищу освіту" та закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Це три закони, які різко критикувала угорська сторона", – сказав посол.

Водночас Ійдярто зазначив, що Угорщина виступила на підтримку включення України до Програми розширених можливостей НАТО, чим показала, що не має наміру блокувати курс Києва на вступ в Альянс.

"Я думаю, ця ситуація з партнерством розширених можливостей продемонструвала, що у нас ніколи не було наміру заблокувати український шлях в НАТО. Що ми робимо, то це блокуємо політичну організацію, консультативний орган у співпраці НАТО з Україною на рівні міністрів для того, щоб висловити нашу серйозну стурбованість у зв'язку з ситуацією з правами меншин в Україні", – зазначив він.

Зі свого боку заступник міністра закордонних справ Василь Боднар у відповідь на заяви угорського дипломата сказав, що Україна не збирається міняти законодавство на догоду іншій країні.

"Стара пісня про нове" – так можна назвати слова посла Угорщини про українські закони. Українське законодавство ніхто не буде міняти на вимогу іноземної держави. Трактуємо такі закиди як відхід від конструктивного треку, над яким працюють міністри Кулеба і Сіярто", – написав він у Twitter.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть