Rzeczpospolita: РФ й Китай намагаються використати коронавірус в геополітичній грі

Источник: ukrnovyny.com
США Китай Covid-2019
Rzeczpospolita: РФ й Китай намагаються використати коронавірус в геополітичній грі

Вражає, наскільки сильно пандемія коронавірусу змішалася з міжнародними відносинами. Перший розкол виник між США і Китаєм. Американці звинувачують китайців у приховуванні фактів про епідемію, переслідуванні лікарів, які про неї говорили, і в спробах перекласти відповідальність за спалах хвороби на інших.

Про це на сторінках Rzeczpospolita пише польський історик і політик Павел Коваль. Він нагадує, що прес-секретар МЗС Китаю публічно спробував звинуватити США в тому, що на китайській території почалася епідемія SARS-CoV-2.

Для американців особливо боляче те, що Китаю вдається успішно користуватися тим фактом, що коли епідемія досягла піку в європейських країнах й розгорається в США, у китайській провінції Ухань, з якої все почалося, вона вже закінчулася. Це дозволяє китайському уряду виступити в абсолютно неочікуваній ролі: не того, хто несе відповідальність за провал своєчасного інформування про масштаб і походження вірусу, а "рятувальника", який гасить пожежу.

Президент Дональд Трамп опитився в фатальному становищі. Він ще не знає, що коронавірус зможе пожати в США, але йому відомо, що йому доведеться зіштовхнутися зі звинуваченнями в політичній наївності. Коли Трамп кілька тижнів тому наголошував на довірі до інформації про епідемію, яку йому передав лідер Китаю Си Цзиньпін, американська розвідка била на сполох, що коронавірус більш заразний, ніж про це говорить китайська сторона. І його поширення загрожує серйознішими наслідками, ніж вважалося.

Сьогодні ж президент США ступив на невідому дорогу. На даному етапі важко передбачити, якими будуть наслідки пандемії для Америки, як загострення сприймуть американці, скільки ще буде смертей і як це вплине на президентські вибори.

Тим часом, дипломатія США отримала завдання "розвінчати" китайські твердження, а президент демонстративно продовжує називати вірус китайським. Але цього замало, щоб відповісти на інформаційну відповіль КНР. Вона зараз може собі дозвовилити відправляти демонстративні посилки з масками і респіраторами у різні країни світу, зокрема, союзникам США. Значна частина цієї "допомоги", вочевидь, не безкоштовна. Але спритність Китаю в ЗМІ дозволяє припідносити все саме як "допомогу".

Безпорадні уряди в Європі, до яких належить і польський, під тиском громадської думки, просять про таку допомогу і публічно за неї дякують. Сприйняття править політикою. А після кількох місяців епідемії сприйняття говорить, що "лише китайська допомога може нас врятувати".

До гри в доброго героя епідемії вдається також Росія. В її випадку ситуація здається ще більш ексцентричною. Найбільша за територією країна світу, до якої привид пандемії тільки дійшов, демонстрантивно "грає" політичною допомогою таким країнам, як Італія. Водночас, вона вимагає скасування санкцій, які були запроваджені за окупацію українського Криму.

"Ще кілька тижнів тому важко було уявити, що Китай і Росія так вправно будуть маніпулювати вірусом на користь своїх інтересів. Важко було уявити, що Захід виявиться настільки слабким. Якщо хтось хотів би побатичи справжній кінець історії, то він мав би саме такий вигляд", - пише Коваль.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть