Що таке короткі гроші або як українці використовують небанківські кредити

Источник: ukrnovyny.com
Що таке короткі гроші або як українці використовують небанківські кредити

Додаткові фінанси можуть знадобитися у найнесподіваніший момент. І далеко не завжди можна взяти терміновий кредит у банку: наприклад, немає часу на збір документів, прийняття рішення триває надто довго або з багатьох інших причин. Тому мільйони українців уже оцінили переваги небанківських фінансових сервісів (НФС). Це можливість взяти невеликий кредит на короткий термін та отримати гроші на картку вже через 10 хвилин після подачі онлайн-заявки. Як споживачі України використовують переваги небанківського кредитування – розповідають експерти CreditKasa.

 

Запитати у клієнта

CreditKasa у партнерстві з маркетинговою компанією CBR провела дослідження сприйняття НФС серед населення країни. Дізналися, як українці використали можливості організацій у 2021 році, за якими критеріями обирали компанію для співпраці, як на уподобання вплинула рекламна комунікація.

«Ми прагнемо, щоб бізнес у такій складній категорії був ще більш відповідальним та клієнтоорієнтованим. Тому другий рік поспіль разом із іншими учасниками ринку ми є ініціаторами дослідження. Ми хочемо ще краще розуміти клієнта, його мотиви та очікування, тримати руку на пульсі. І сподіваємося, що ці знання та результати впровадження окремих ініціатив сприятимуть більшому рівню довіри та позитиву», – зазначив Віталій Соловйов.

Опитування проводилося у листопаді-грудні 2021 року по всій Україні серед чоловіків та жінок віком 20-55 років, які проживають у містах із населенням понад 50 тисяч осіб. Респонденти уже мали досвід кредитування в НФС протягом останніх 12 місяців або допускають таку можливість у найближчі 3 місяці. Результати показали, як сприймають сегмент небанківського кредитування актуальні та потенційні клієнти, які сильні та слабкі сторони ринку для себе визначають.

 

Популярне кредитування

Дослідження показало, що найбільш популярним інструментом залишається банківська кредитна картка – нею користуються 51% опитаних. Кредит у НФС – на другому місці (26% учасників), ще 38% брали такий кредит упродовж року.

Основна мета позики в НФС – оплата повсякденних витрат. Крім того, короткі гроші потрібні українцям для погашення іншого кредиту (29%), покупки побутової техніки (25%), оплати лікування (23%) та покупки подарунків (21%). А згідно з внутрішніми опитуваннями клієнтів CreditKasa, значну частку також становлять такі категорії як ремонт автомобіля, незначний ремонт житла (близько 30%), організація події (день народження, весілля тощо) – близько 15% згадок. У разі більших покупок (автомобіль або нерухомість), перевагу все-таки надають традиційному банківському кредитуванню.

 

Чинники вибору

Топ-5 причин, що впливають на вибір позичальників: популярність компанії, доступність кредитів на потрібну суму, можливість участі в акційних пропозиціях, відсутність страху взяти позику саме в цій організації та проста процедура оформлення кредиту. Дослідження показує, що під впливом пандемії можливість пройти онлайн-верифікацію за допомогою BankID та отримати гроші, не виходячи з дому, навпаки, почала сприяти бажанню українців співпрацювати з НФС.

Окрім того, перший позитивний досвід небанківської позики може стати початком довгострокового партнерства. Серед тих учасників дослідження, хто раніше кредитувався в НФС, 75% зазначили, що звернуться до тієї самої організації, з якою уже співпрацювали.

Віталій Соловйов зазначив, що високий рівень утримання клієнтів обумовлений декількома причинами, насамперед психологічними: це і консервативність більшості людей, і покладання на свій успішний клієнтський досвід, і спрощений та автоматизований процес для повторних клієнтів. Ще одним не менш важливим фактором є наявність привілеїв (програм лояльності), які мотивують клієнтів повернутися.

На прийняття рішення щодо вибору НФС впливає і реклама. Цей показник теж вищий за середньостатистичний (18% vs 11%). Найефективнішим каналом комунікації залишається телебачення. За ним йдуть відеоролики в інтернеті, рекламні банери онлайн, зовнішня реклама, реклама у транспорті та на радіо.

«Варто зазначити, що довіра до коротких позик загалом упевнено зростає. Якщо на початку 2021 року середній розмір кредиту у НФС становив 4,7 тис. гривень, то до кінця року цей показник зріс до 6,8 тис. грн. Можливість взяти кредит у НФС розглядають 83% опитаних, пов’язуючи це з несподіваними ситуаціями гострої нестачі грошей», – зазначив Віталій Соловйов.

 

Цінність та перспективи

Один із найкращих показників того, що позичальники задоволені співпрацею з компанією – наскільки вони готові розповісти про свій досвід іншим людям. Дослідження показало, що клієнти можуть рекомендувати НФС насамперед за якість обслуговування. Сюди входить і швидкість ухвалення рішення щодо кредиту, і зручність його оформлення, і зрозумілість процесів. На другому місці за важливістю – власне умови кредитування: відсоткові ставки, умови повернення, акційні пропозиції. Це сильні сторони ринку НФС, за які клієнти його цінують. Крім того, у разі співпраці саме з НФС, важливе значення мають відгуки про компанію в інтернеті. Цей показник становив 21% проти середньостатистичних 17%.

З іншого боку, є причини, через які потенційні позичальники з обережністю ставляться до співпраці з небанківськими сервісами. Основні бар’єри – висока вартість такої позики, неможливість отримати кредит на тривалий термін, непрозорість умов окремих гравців, що впливає на увесь ринок.

«Ми знаємо про наявні бар’єри і постійно шукаємо шляхи, щоб їх знизити чи подолати. Найбільш реальний напрямок – збільшення терміну кредитування, виведення на ринок товарів з ануїтетом. Важливо розуміти, що такий бізнес базується на іншій бізнес-моделі, меншій оборотності капіталу, меншій прибутковості, вищих вимогах до позичальника та його довгострокової платоспроможності. У CreditKasa вже понад 2 роки працює сервіс «Навсе», де термін і сума кредитів у 2-3 рази вищі, ніж у традиційних компаніях, які працюють за принципом «кредит до зарплати». І одна з точок зростання – йти на подальше збільшення терміну кредиту до 3-6 місяців, паралельно зберігаючи його тарифну привабливість», – заявив Віталій Соловйов.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть