На Волині відоме озеро стало майже болотом

Источник: ukrnovyny.com
На Волині відоме озеро стало майже болотом

Озеро на Волині, яке описала у своїй «Лісовій пісні» Леся Українка, може зникнути. Ідеться про озеро Нечимне, що входить до складу однойменного ландшафтного заказника  загальнодержавного значення. 

Як повідомляється, водойма почала висихати ще кілька років тому та майже перетворилася на болото. За словами місцевого мешканця Петра Рудня, ще в дитинстві він рибалив і купався в цьому озері, а зараз навіть човен застряг у заростях.

Фахівці відзначають, що причинами всихання озера є погодні умови, меліорація та в’єтнамський рис, який висівали для підгодівлі качок. Кілька років тому був розроблений план із порятунку водойми, але для його втілення потрібно було 10 мільйонів гривень. Грошей на цю справу так і не знайшли.

Через те що озеро розташоване на території заказника, то місцеві мешканці не можуть його почистити самостійно.

«Сюди вкидати якісь кошти фактично ми не маємо права. Тільки можливо, коли це буде якесь співфінансування», — зазначив секретар Колодежненської сільради Павло Кухта.

Один із варіантів врятувати озеро — залучити компанії, що видобувають сапропель — мул із дна водойми. Але наразі, невідомо, чи не зашкодять такі роботи. Якщо найближчим часом не почати рятувати озеро, то через декілька років воно зникне назавжди.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть