Gazeta Wyborcza: у Лівії воюють завербовані діти з Сирії

Источник: ukrnovyny.com
война Сирия дети Ливия
Gazeta Wyborcza: у Лівії воюють завербовані діти з Сирії

Діти-найманці. 15-річних бійців вчать вбивати для оборони Триполі. Всі вони - неповнолітні, завербовані через "Сирійську вільну армію", яку підтримує Туреччина. Сирійська бойова група діє на півночі Сирії, де значні території контролює Анкара.

Після нетривалого тренування дітей відправляють на фронт для участі у боях поруч з солдатами армії прем'єр-міністра Лівії Фаїза аль-Сараджа. У війні проти сил Халіфа Хафтара його підтримує президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган, - пише Gazeta Wyborcza. На полі битви у Лівії зараз щонайменше 150 підлітків з Сирії. Вони отримують зарплату до 3 тисяч доларів на місяць. Загалом, теоретично вони повинні воювати 90 днів.

Багато свідчень, які підтверджують це явище, описані в звіті незалежної організації Syrians for Truth and Justice, яка займається фіксацією порушень прав людини. Всі ці розповіді не лишають сумнівів у тому, що дітям платять за участь у війні на боці Аль-Сараджа і Ердогана. Звіт налічує 54 сторінки. Він називається "Вербування Туреччиною сирійських найманців для ведення боїв у Лівії". У документі також описуються методи вербування.

Найманням дітей-солдатів займаються пов'язані між собою підрозділи, такі як "Дивізія Султан Мурад", "Бригада Мутасім" і "Бригада Сулейман Сах", які співпрацюють з турецькими загонами. Вони стали відомими після участі в кампанії "Оливкова гілка", яку Анкара розпочала проти курдів у Сирії в 2018 році. Також вони брали участь в операції "Мирна весна" минулого року.

В Лівію сирійські діти потрапляють двома шляхами: через турецький порт Газіантеп, а далі в Стамбул або ж з Антіохії в Анкару, а потім літаками Africa Airways в Триполі. Одним з джерел у звіті виступає мирний мешканець міста Марі, розташованого за 25 кілометрів на північ від Алеппо. Ці території контролює Туреччина. Чоловік розповів, що в січні в його магазин прийшов командир одного з підрозділів "Бригади Мутасім" з трьома хлопцями, яким було 15-16 років.

"Вони розповіли мені, що їдуть в Лівію й отримали на це згоду своїх родин. Дуже раділи, що можуть заробити три тисячі доларів. Я запитав одного, чи він вміє користуватися зброєю. А він відповів, що навчиться цьому у військовому таборі", - розповів сирієць.

Неповнолітніх тренують групами по 25 осіб. Їм обіцяють, що вони зможуть зв'язатися з родиною з території Лівії й повернуться додому через три місяці "з великою сумою грошей". Інша організація "Сирійська обсерваторія прав людини" підтверджує, що більшість дітей-найманців походять з Ідлібу й околиць Алеппо.

Виконавчий директор організації Syrians for Truth and Justice Бассам аль-Ахмад сказав турецькому журналісту Амберіону Заману, що у його організації немає доказів того, що Анкара чи Дамаск напряму пов'язані з вербуванням дітей-найманців. Однак, правозахисники запевняють, що у них є чіткі докази, що "турецький уряд причетний до транспортування сирійських бойовиків з Туреччини до Лівії". Ахмад додає, що скоро його організація також опублікує звіт на тему найму іноземців силами генерала Хафтара, якого підтримує Росія.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть