Позиція ПрАТ «ВК «УКРНАФТОБУРІННЯ» щодо Постанов №1433, №1435

Источник: ukrnovyny.com
Укрнафтобуріння
Позиція ПрАТ «ВК «УКРНАФТОБУРІННЯ» щодо Постанов №1433, №1435

27 січня 2022 року ПрАТ «ВК «УКРНАФТОБУРІННЯ» оприлюднило свою позицію щодо Постанов уряду №1433 та №1435.

ПрАТ «ВК «УКРНАФТОБУРІННЯ» входить до ТОП-3 приватних компаній України за об’ємом видобування природного газу, нафти та газового конденсату. Компанія завжди сумлінно та в повному обсязі виконувала передбачені законодавством зобов’язання перед державою, громадськістю та партнерами.

Прийняті Кабінетом Міністрів України Постанови від 30 грудня 2021 року № 1433 і№1435, які зобов’язують приватні газовидобувні компанії України з 1 січня до 30 квітня 2022 року включно щомісячно продавати до 20% видобутого газу на товарній біржі за регульованою ціною зі значним заниженням його ринкової вартості, не відповідають чинному законодавству. В рамках членства УНБ в Асоціації газовидобувних компаній України, ми неодноразово заявляли, що не згодні з таким рішенням і вважаємо, що воно прямо суперечить Закону України «Про ринок природного газу», міжнародним зобов’язанням України та матиме незворотні негативні наслідки для приватного газовидобутку країни.

Разом з цим, як соціально відповідальний бізнес, ми в повній мірі розуміємо свою відповідальність перед державою, громадськістю та учасниками паливно-енергетичного ринку. Але, наголошуємо, що вкрай важливим є забезпечення саме прозорості подання заявок від компаній-отримувачів «соціального» газу і контроль за цільовим використанням цього газу для виробництва продуктів, які мають істотну соціальну значущість, для забезпечення внутрішнього ринку. Адже у поточному переліку, який був сформований Мінагрополітики у закритому режимі, майже 7 тисяч підприємств, але є серед них і такі, основною діяльністю яких не є виробництво соціально значущих товарів, і такі, що зареєстровані на окупованій території АР Крим та Донецької і Луганської областей. Продаючи газ, вкрай важливо розуміти, що його кінцевий отримувач не здійснює будь-якої діяльності та не приймає участі у фінансово-господарських операціях з будь-якими суб’єктами на території проведення операції Об’єднаних сил та/або АР Крим, не підпадає під дію будь-яких обмежувальних санкцій чи заборон, в тому числі міжнародних, та використовуватиме отриманий газ виключно для виробництва продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість та споживаються на території України, – а це неможливо забезпечити при поточному механізмі продажу «соціального» газу, запропонованому державою.

Для того, щоб процес продажу газу відбувався відкрито, прозоро і неупереджено, ми направили офіційний лист (№04-01-вих-260122.3 від 26.01.22) в Міністерство Енергетики України із проханням надати перелік підприємств, основним видом діяльності яких є виробництво хліба житньо-пшеничного та/або молока пастеризованого жирністю 2,5 відсотка (у плівці) із зазначенням обсягів та газового місяця постачання природного газу. У даному листі ми зазначили, що на підставі отриманої інформації,з метою найшвидшого і гарантованого задоволення потреб таких підприємств, ПрАТ «ВК «УКРНАФТОБУРІННЯ» готове напряму укласти з ними договори про постачання природного газу власного видобутку.

Варто зазначити, що раніше було проведено низку конструктивних зустрічей за участю приватних газовидобувних компаній та органів державної влади. З розумінням ситуації, що склалася, та з огляду на категоричну відмову керівництва державного підприємства НАК «Нафтогаз України» від підтримки хлібопекарської галузі, приватні газовидобувні компанії висловили свою готовність надати підтримку та здійснити продаж видобутого газу підприємствам цієї галузі в загальному обсязі близько 30 млн м куб за фіксованою ціною на лютий-березень 2022 року, та запропонували дієвий механізм реалізації допомоги. Це дозволило б утримати ціни на продукти першої необхідності для населення і водночас зберегти поточну динаміку розвитку приватної газовидобувної галузі. За результатами зустрічі 26 грудня 2021 року в Кабінеті Міністрів України, представникам приватних газовидобувних компаній було підтверджено готовність рухатися у напрямку запропонованого механізму. Однак, у результаті Кабмін не врахував ініціативи газовидобувних компаній і виступив з постановами, які не відповідають попереднім домовленостям.

На нашу думку, підтримка держави має відбуватися не за рахунок приватних газовидобувних підприємств без будь-якої компенсації їх значних збитків та без урахування їх інтересів як виробників ключового енергетичного ресурсу, а базуючись на досвіді європейських країн. Але, розуміючи свою соціальну відповідальність, ПрАТ «ВК «УКРНАФТОБУРІННЯ»висловлює готовність долучитися до будь-яких дієвих та прозорих заходів задля подолання негативних наслідків світової енергетичної кризи. Ми впевнені, що запропоноване нами рішення у дієвий та прозорий спосіб вирішує кінцеву задачу, якою є підтримка виробниківпродуктів, що мають істотну соціальну значущість, шляхом продажу їм необхідного обсягу газу за прийнятною ціною. Тож, очікуючи відповіді від Міненерго, ми дуже сподіваємось, що держава поставить у пріоритет вирішення саме цієї задачі, а не технічні та бюрократичні аспекти щодо механізму такого продажу, та надасть нам можливість цю задачу виконати.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть