Сили безпеки Судану застосували сльозогінний газ проти протестувальників через держпереворот

Источник: ukrnovyny.com
Судан держпереворот
Сили безпеки Судану застосували сльозогінний газ проти протестувальників через держпереворот

Суданські сили безпеки застосували сльозогінний газ для розгону демонстрантів у столиці Хартумі, коли у четвер тисячі людей вийшли на вулиці проти державного перевороту. Про повідомляє Associated Press.

Демонстранти, переважно молоді люди, пройшли маршем у різних місцях Хартума та його місті-побратимі Омдурмані. Протести також пройшли у неспокійному західному регіоні Дарфур.

Протестувальники вимагали усунення генералів від влади та створення повністю цивільного уряду, який очолить перехідний період.

За даними продемократичного руху, сили безпеки застосували сльозогінний газ для розгону учасників маршу головною вулицею Хартума, що веде до укріпленого президентського палацу.

Повідомлень про жертв не надходило. Понад 60 людей було вбито і сотні інших отримали поранення під час майже щоденних протестів після перевороту.

Демонстрації у Судані є безперервними з того часу, як 25 жовтня військові скинули громадянський уряд прем'єр-міністра Абдалли Хамдока.

Військовий переворот змінив процес переходу Судану до демократичного правління після трьох десятиліть репресій та міжнародної ізоляції за авторитарного президента Омара аль-Башира в квітні 2019 року.

Організація Об'єднаних Націй неодноразово закликала владу припинити репресії проти протестувальників та притягнути до відповідальності винних у вбивствах під час попередніх акцій протесту. Раніше цього тижня місія ООН у Судані розпочала окремі консультації з суданськими групами, щоб спробувати подолати розрив між військовими та продемократичним рухом, що збільшується.

Хамдок, який був цивільною особою перехідного уряду Судану останні два роки, подав у відставку на початку цього місяця, пославшись на нездатність досягти компромісу між генералами та продемократичним рухом.

Рух наполягає на тому, щоб перехідний процес очолив повністю цивільний уряд, але генерали відкидають цю вимогу, стверджуючи, що влада буде передана лише обраному уряду. Вибори заплановані на липень 2023 року відповідно до конституційного документа 2019 року, який регулює перехідний період.

Згідно з конституційним документом, переворот відбувся за кілька тижнів до того, як військові мали передати керівництво правлячій суверенній раді цивільним особам.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть